Produktų grupės suskirstytos pagal jų sudėtį

 

1   grupė — pienas ir jo produktai.

Šie produktai vartojami įvairiu pavidalu: nenugriebtas pienas, rūgusis pienas, pasukos, kefyras, varškė ir kt. Be to, pieno dažnai pilama į košes, pudingus, kavą ir kakavą. Suaugęs žmogus kasdien turi suvartoti apie 0,5 1 pieno, vaikai ir pagyvenę žmonės .

2   grupė — šviežios daržovės.

kvepalai_www.kvepinkis.ltSalotos, žalieji žirneliai, švieži kopūstai, špinatai, salierai. Šiuos produktus reikia vartoti 6 dienas per savaitę.

3    grupė — vaisiai ir daržovės.

Bulvės, burokai, morkos, moliūgai, ridikai, agurkai, rauginti kopūstai, pomidorai, obuoliai, kriaušės, uogos. Šiuos produktus pa­tariama vartoti ne rečiau kaip 8—10 kartų per savaitę.

  • grupė — mėsa, paukštiena, žuvis ir kiti baltymų šalti­niai (subproduktai, kiaušiniai). Vartojami 5—6 kartus per sa­vaitę.
  • grupė — miltiniai produktai.

Įvairūs kepiniai iš kvietinių ir ruginių miltų, makaronai, košės, sviestinės bandelės arba pyragai, gaminiai iš bulvinių miltų. Kasdien šių produktų reikia suvartoti apie 450 g. pakankamai yra kiaušinio trynyje, nunokusiuose žirniuose, varš­kės sūryje, smegenėlėse.Vanduo, kaip organizmo sudedamoji dalis, būtinas gyvybei. Kasdien žmogus suvartoja apie 1,5 1 vandens.Kadangi organizmui reikia daug įvairių cheminių elementų, žmogus turi maitintis kuo įvairiau, nes nei viename produkte (net piene) nėra visų normaliai gyvybinei veiklai reikalingų medžiagų. Vienintelė išimtis — motinos pienas, bet tik tada, kai ji tinkamai maitinasi.

Nuo mitybos priklauso audinių cheminė sudėtis ir organizmo atsparumas kenksmingiems poveikiams arba ligoms. Tyrimai pa­rodė, kad angliavandenių perteklius racione skatina polinkį į aler­giją. Todėl ypač svarbu palaikyti įvairių elementų pusiausvyrą. Apie 60 kg sveriančiam žmogui kasdien reikia 60 g baltymų, 40 g riebalų, 400 g angliavandenių, 20 g mineralinių druskų ir apie 100 mg vitaminų.Tačiau svarbu ne tik produktų kiekis, bet ir kokybė, priklau­santi nuo jų laikymo ir paruošimo. Pavyzdžiui, mineralinių druskų ir net baltymų gerokai sumažėja mirkant nuvalytas daržoves ir vaisius. Netinkamai kulinariškai paruoštuose produktuose gali sumažėti 90% vitamino C, 66% vitaminų B ir PP. Netinkamai laikant arba apdorojant produktą, prarandama ir vitamino A, ku­ris yra labai jautrus oksidacijai.

Racionaliai mitybai kasdien būtinos daržovės ir vaisiai, ku­riuose yra organizmui reikalingų mineralinių druskų, vitaminų ir lengvai virškinamų angliavandenių. Baltymų ir kai kurių vi­taminų yra pieno produktuose, mėsoje ir žuvyje. Labai svarbi ra­ciono dalis yra augaliniai ir gyvuliniai riebalai.

Toliau aprašomos produktų grupės suskirstytos pagal jų su­dėtį (prof. V. Keršto duomenys).

1   grupė — pienas ir jo produktai.

Sie produktai vartojami įvairiu pavidalu: nenugriebtas pienas, rūgusis pienas, pasukos, kefyras, varškė ir kt. Be to, pieno dažnai pilama į košes, pudingus, kavą ir kakavą. Suaugęs žmogus kasdien turi suvartoti apie 0,5 1 pieno, vaikai ir pagyvenę žmonės — 11.

2   grupė — šviežios daržovės.

Salotos, žalieji žirneliai, švieži kopūstai, špinatai, salierai. Šiuos produktus reikia vartoti 6 dienas per savaitę.

3    grupė — vaisiai ir daržovės.

Bulvės, burokai, morkos, moliūgai, ridikai, agurkai, rauginti kopūstai, pomidorai, obuoliai, kriaušės, uogos. Šiuos produktus pa­tariama vartoti ne rečiau kaip 8—10 kartų per savaitę.

  • grupė — mėsa, paukštiena, žuvis ir kiti baltymų šalti­niai (subproduktai, kiaušiniai). Vartojami 5—6 kartus per sa­vaitę.
  • grupė — miltiniai produktai.

Įvairūs kepiniai iš kvietinių ir ruginių miltų, makaronai, košės, sviestinės bandelės arba pyragai, gaminiai iš bulvinių miltų. Kasdien šių produktų reikia suvartoti apie 450 g.

Toliau galite rasti įdomesnių straipsnių mūsų bloge.